Alles wat je moet weten over verantwoord zonnen!

Wat is SPF? Wat is het verschil tussen UVA- en UVB-straling? En wat zijn de gevolgen? In deze blog geven we je antwoord op al deze vragen en vertellen we je hoe jij verantwoord kan genieten van de mooie zomerse dagen. 

 

Wat houdt SPF in? 

SPF staat voor Sun Protection Factor. Op verpakkingen staat vaak SPF30 of SPF50. Simpel gezegd drukt het getal uit hoeveel keer langer je in de zon kan blijven zonder te verbranden. Om te voorkomen dat de huid verbrand wordt er ook gekeken naar andere factoren, zoals het UV-index, tijdstip van de dag en de plek op aarde. Het is dus niet zo dat als jij SPF30 draagt, je 30 keer langer in de zon kunt zijn. Het ligt iets complexer dan dat.  

 

Hoe vaak moet je je dan insmeren? 

De meeste verpakkingen van zonbeschermingsproducten geven aan dat je om de 2 uur opnieuw moet insmeren. Dit is een mooie lijndraad. Zonnebescherming bevat namelijk filters die beschermen tegen UV-straling. De hoeveelheid filtersbepaald de SPF factor en hoe goed je beschermd bent.  

  • SPF15 blokkeert 93% van de UV-stralen 

  • SPF30 blokkeert 96,7% van de UV-stralen 

  • SPF50 blokkeert 98% van de UV-stralen 

  • SPF100 blokkeert 99% van de UV-stralen 

Er is geen SPF die 100% blokkeert tegen UV-straling. Hoe hoger de SPF die je kiest, hoe beter je beschermd bent.  

 

Wat is het verschil tussen UVA- en UVB-straling?

Er zijn in totaal 3 soorten UV-straling: 

  • UVA-straling: veroorzaakt veroudering van de huid (aging) 

  • UVB-straling: veroorzaakt verbranding van de huid (burning) 

  • UVC-straling: veroorzaakt verandering van DNA, wat kan leiden tot huidkanker. Dit wordt weg gefilterd door de ozonlaag.  

De cijfers bij je SPF hebben betrekking op UVB-straling. Het belangrijkste verschil tussen UVA- en UVB-straling is dat UVA-straling veel dieper doordringt in de huid. Gelukkig is dit niet heel krachtig en zal je de gevolgen pas na een langere tijd ervaren. Bij UVB-straling ervaar je de gevolgen vaak binnen 20 minuten: verbranding van de huid.  

 

De gevolgen van UVA-straling zijn echter wel blijvend. Dit kan leiden tot zonnekeratose en vervroegde huidveroudering, zoals rimpels en fijne lijntjes. Verbranding door UVB-straling trekt vaak weg binnen een aantal dagen. Verbrand je vaak? Dan kan dit leiden tot pigmentvlekken. Ernstige verbranding van de huid kan leiden tot blaren. 

 

Wist je dat... UVA-straling altijd aanwezig is? Het is misschien minder krachtig, maar altijd aanwezig. Het is daarom verstandig om jezelf elke dag te beschermen met een gepaste SPF, ook in de winter. 

 

Hoe vind je de beste zonbescherming? 

In het vinden van de perfecte zonbescherming zijn 2 dingen belangrijk. Ten eerste wil je een zonbescherming vinden die beschermt tegen UVA- en UVB-straling. Zo ben je optimaal beschermt. Dit is makkelijk te herkennen op de verpakking. 

Ten tweede is het belangrijk om te achterhalen wat jouw huidtype is. In totaal zijn er 5: 

  • Huidtype 1: de huid verbrandt altijd in de zon en wordt zelden bruin. Vaak hebben deze mensen rood/lichtblond haar en een lichte huid. 

  • Huidtype 2: de huid verbrandt meestal en wordt een beetje bruin. De huid is licht van kleur, deze mensen hebben vaak (licht)blond haar en een lichte kleurogen.  

  • Huidtype 3: de huid verbrandt zelden en wordt goed bruin. De huid is vaak lichtgetint. Deze mensen hebben donkerblond of bruin haar en donkere ogen 

  • Huidtype 4: de huid verbrandt eigenlijk nooit en bruint goed. Vaak hebben deze mensen een getinte huid, donker haar en donkere ogen. De mensen met dit huidtype wonen vaak rond de Middellandse zee. 

  • Huidtype 5: de huid verbrandt bijna nooit en wordt diepbruin. Deze mensen hebben een donkergetinte huid of bruingele huid. Ook hebben ze zwart haar en donkere ogen. Dit huidtype komt vaak voor bij mensen met een Aziatische afkomst. 

  • Huidtype 6: deze huid verbrandt nooit en is zeer donkerbruin of zwart. Dit huidtype komt voor bij mensen die in Afrika wonen of een Afrikaanse afkomst hebben.  

Huidtype 1 en 2 willen ervoor zorgen dat ze zich altijd insmeren met SPF50. Huidtype 3 en 4 willen ervoor zorgen dat ze SPF30 of SPF50 gebruiken. De overige huidtypen kunnen voor een dagje strand SPF30 gebruiken. Zorgt ook altijd dat je je om de 2 uur opnieuw insmeert. Vertrouw je het niet? Smeer dan zeker vaker!  

Tip: wil je je mooi en egaal bruinen? Scrub dan je lichaam voordat je de zon ingaat. Hiermee verwijder je alle dode huidcellen waardoor je egaler bruint. 

 

Van welke merken zijn goede zonbeschermingsproducten verkrijgbaar?

Er zijn een aantal merken waar we bij Drogist.nl groot fan van zijn, omdat ze doeltreffend tegen UV-straling beschermen. Denk aan Biodermal Sun, Louis Widmer Sun en Collistar SunDeze 3 merken hebben zonbeschermingsproducten in allerlei geuren en kleuren. Heb je het liefst een lotion of een spray? Ze hebben het allemaal. Daarnaast hebben ze ook speciale producten zoals het Collistar Bruinversneller Supertanning Treatment en het Collistar Supertanning Water Moisturizing Anti-Salt Spray. Deze producten verbeteren het bruiningsproces en verzorgen de huid. 

Wist je dat.... er in de zonneproducten van Collistar het ingrediënt Unipertan’ verwerkt zit? Dit bevordert en stimuleert de bruining.  

 

Supplementen voor de zon

Er zijn ook een aantal supplementen die een handje kunnen helpen, zoals de New Care Zomerbruin capsules. Deze formule bevat een uitgebreid antioxidantencomplex in de vorm van de vitaminen C en E en de mineralen selenium en zink. Antioxidanten helpen van binnenuit beschermen tegen oxidatieve schade door UV-straling en zonlicht. Op deze manier biedt New Care Zomerbruin extra bescherming als je in de zon gaat.  

Lucovitaal Pigmentatie van de huid kan je een handje helpen. Dit bevat namelijk koper wat een normale pigmentatie van de huid bevordert.  

 

Zonneallergie

Heb jij last van zonneallergie? Dan kan je ook bij Drogist.nl terecht. De Lucovitaal Zonneallergie SPF50 is een klassieker. Maar ken jij ook al de producten van Alphanova Sun? De Alphanova Sun SPF30 bij Zonneallergie & Waterproof en Alphanova Sun SPF50 bij Zonneallergie & Waterproof zijn speciaal ontwikkeld voor de allergische huid.

 

Terug naar overzicht

Broekje tegen schurende benen nodig? Vind jouw ideale damesfietsbroek!

13 mei 2024 - Als de zon volop schijnt, is dit wellicht hét moment om een rok of jurk uit je kast te trekken. Eén minpuntje: draag je een rok, dan gaan je bovenbenen misschien tegen elkaar aan schuren. Combineer je rok daarom met een damesfietsbroek of lange onderbroek.   Als het warm is, houdt je lichaam soms extra vocht vast. Je bovenbenen kunnen dan...
Lees verder

Dit wist je nog niet over collageen

6 mei 2024 - Collageen wordt wel gebruikt voor behoud van stevigheid en elasticiteit van de huid. Wist je dat er soms risotto’s en soepen worden bereid met collageen? En heb je weleens gehoord van ‘Vegan Collageen Builder’, als veganistisch alternatief?   Collageen is een eiwitvorm die we onder meer terugvinden in het bindweefsel van onze huid. Na...
Lees verder

Menstruatieondergoed geeft veel comfort én voorkomt afval

1 mei 2024 - Steeds meer vrouwen kiezen voor het dragen van menstruatieondergoed. Ben jij hier ook al op overgestapt? Het dragen van een menstruatiebroekje heeft veel voordelen. Het is een duurzame en comfortabele optie. Maandverband en tampons heb je niet meer nodig. Dat scheelt naast gedoe ook heel wat afval!   Dankzij een menstruatiebroekje hoef je je...
Lees verder

Wat kun je doen tegen een droge mond?

18 april 2024 - Het kan heel vervelend zijn: een droge mond. Je kunt dit krijgen als gevolg van een verminderde speekselproductie. Xerostomie noemen we dit. Hoe ontstaat een droge mond en wat kun je hiertegen doen?   Je mond voelt droog en plakkerig aan. Misschien voelt je tong ruw en branderig aan en heb je een onaangename smaak in je mond. Praten gaat iets...
Lees verder

Wat te doen tegen sinaasappelhuid? Een cellulitisbehandeling!

15 april 2024 - Sinaasappelhuid wordt het ook wel genoemd: huid op je armen, benen of billen die er bobbelig uitziet, net als een sinaasappelschil. Met de zomer in aantocht wil je jouw ‘cellulitis’ natuurlijk graag behandelen. Maar hoe?   Bij sinaasappelhuid en cellulite gaat het om hetzelfde: een bobbelige huidstructuur die er niet zo heel mooi uitziet,...
Lees verder

Welke vitamines zijn goed voor je huid, haar en nagels?

8 april 2024 - Vitakruid BeautyComplex is goed voor huid1, haar2 en nagels3. Het bevat vitamine C en B3 voor de huid en vitamine B8 voor huid en haar. Zes andere, toegevoegde nutriënten maken dit beautysupplement compleet.   Een mooi uiterlijk begint van binnenuit. Wil jij je huid, haar en nagels een optimale verzorging geven? Eet dan voldoende voedsel met...
Lees verder

Concentratie verbeteren: van bewegen tot Tai-Ginseng

4 april 2024 - Je raakt snel afgeleid, krijgt taken niet af of je hebt moeite met het houden van overzicht. Vervelend, zeker als je moet presteren tijdens examens of na een periode van verlof weer aan het werk gaat. Deze (examen-)spanning kan voelen als een blok aan je been. Ervaar jij veel (examen)spanning of heb je moeite met concentreren? Deze tips om je...
Lees verder

Voeding bij duursport: dranken en repen van Isostar

3 april 2024 - Als je aan duursport doet, is het nuttigen van de juiste voeding belangrijk. Kies ook de juiste eetmomentjes. Sporten op een volle of juist lege maag kan ervoor zorgen dat je minder presteert. Van Isostar is speciale sportvoeding verkrijgbaar.   Hydratatie, voeding, energie en herstel zijn belangrijke behoeften van duursporters. De...
Lees verder

Pepermuntolie bij het prikkelbaredarmsyndroom

28 maart 2024 - Heb je het prikkelbaredarmsyndroom of een spastische darm? Dan heb je vaak buikpijn en problemen met poepen. Dat is heel vervelend, maar gelukkig niet gevaarlijk. Tempocol Pepermuntolie* kan buikpijn en krampen in het maagdarmkanaal helpen te verlichten.   Het prikkelbaredarmsyndroom komt veel voor. In Nederland heeft ongeveer 1 op de 25...
Lees verder

Het product is toegevoegd aan uw winkelmandje.

Bestel nog voor om in aanmerking te komen voor gratis verzending.

Uw bestelling wordt gratis verzonden.