
Je hebt het waarschijnlijk al gemerkt maar het wordt buiten weer wat kouder en donkerder. In de herfst en de winter zijn vaak veel mensen verkouden of worden ziek, dit heeft meerdere oorzaken. Er zijn verschillende dingen die je kan doen voor een betere weerstand, maar wat is het nou eigenlijk?
Wat is je weerstand?
Eigenlijk is de weerstand een andere naam voor immuunsysteem en afweersysteem. Het immuunsysteem is eigenlijk ook weer een verzamelnaam voor lichaamseigen barrières, moleculen, organen en antistoffen die je beschermen tegen ongewenste indringers van buitenaf. Het verdedigt dus eigenlijk je lichaam tegen virussen, schimmels, gifstoffen, parasieten en bacteriën. Je lichaam verdedigt zich niet alleen tijdens de koude dagen tegen indringers, dit gebeurt meerdere keren per dag. Een aanval van een virus gaat dan ook bijna altijd goed, dat heb je dus aan je weerstand te danken! Een te lage weerstand merk je pas als het al te laat is, je bent dan bijvoorbeeld verkouden.
Hoe kan jij je weerstand verbeteren?
Met een gezonde levensstijl help je bepaalde onderdelen van je weerstand, zoals de barrières, optimaal te presteren. Barrières bestaan uit slijmvliezen en de huid, deze vormen samen een natuurlijke en fysieke grens tegen indringers. Huid en slijmvliezen worden versterkt door lichaamssappen en haartjes, dit vormt ook een extra beschermlaag. Voor een gezonde levensstijl zijn er een aantal dingen waar je op moet letten.
- Zorg dat je voldoende voedingsvezels binnenkrijgt. Voedingsvezels zijn namelijk een belangrijk voedselbron voor microbiota/ de darmflora. Dit zijn lichaamseigen bacteriën die je beschermen tegen ongewenste stoffen. Voedingsvezels zitten vooral in groenten, fruit, peulvruchten en volkorenproducten.
- Ook eiwitten zijn erg belangrijk voor je weerstand, ze zijn nodig voor het aanmaken van antistoffen en het transport tussen cellen. Per kilo lichaamsgewicht heb je ongeveer 0,8 gram eiwit nodig, ouderen, kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben meer eiwitten nodig.
- Zorg dat je regelmatig sport en goed beweegt. Overdrijf het niet want als je veel energie aan het sporten besteed, besteed je lichaam minder energie aan je immuunsysteem. Hierdoor kan je weerstand dus tijdelijk zwakker worden en indringers doorlaten. Pak bijvoorbeeld een keer de fiets naar het werk of ga een rondje lopen of fietsen.
- Slaap voldoende! Een goede nachtrust is erg belangrijk voor een goede weerstand. Als het niet lukt om ’s nachts voldoende te slapen, neem dat tussendoor een power nap. Op deze manier kan je lichaam goed uitrusten en ontspannen.
- Ventileer je slaapkamer regelmatig. In je slaapkamer is het vaak lekker warm, dit vinden bacteriën erg fijn en blijven daarom aanwezig. Door regelmatig even je raam open te zetten en je kamer te luchten, wordt de kans op blijvende bacteriën kleiner. Ook geeft een doorgeluchte kamer een fris en schoon gevoel.
- Hygiëne is erg belangrijk, was je wel vaak genoeg je handen? Op je handen kunnen heel veel bacteriën zitten, dit komt doordat je veel dingen aanraakt. Was altijd na het naar de wc gaan je handen, maar was sowieso regelmatig je handen en niet alleen als je van het toilet komt.
- Zorg dat je genoeg vitamines binnenkrijgt, en dan specifiek vitamine C en vitamine D. In de winter en herfst heeft je huid minder contact met de zon waardoor je minder vitamine D aanmaakt, vitamine D speelt een rol bij de instandhouding van de weerstand. Vitamine C is de bekendste weerstandvitamine. Het stimuleert de vorming van witte bloedcellen, deze zijn weer erg belangrijk voor je weerstand. Vitamine C en D krijg je binnen door voeding, maar kan worden aangevuld door het innemen van vitamines en multivitamines.
- Vermijd stress en het drinken van alcohol, dit vergroot de kans dat een ziekteverwekker kan binnendringen. Als een ziekteverwekker binnendringt dan is de kans groot dat je binnenkort verkouden of ziek bent.
Twee Kleine en handige tips
Naast de hierboven opgenoemde punten hebben wij nog twee kleine maar handige tips.
Tip 1: Je hebt niet altijd een zakdoek bij de hand om in te niezen. Er wordt dan vaak geadviseerd om je hand voor te houden, maar met je hand verspreid je juist de bacteriën. Probeer de volgende keer in je ellenboog te niezen, misschien vind je het een beetje raar maar het is hygiënischer dan in je hand.
Tips 2: Maak tijdens het schoonmaken van je huis ook je deurknoppen schoon, de kans is groot dat je dit soms vergeet omdat je er simpelweg niet aan denkt. Naast deurknoppen zijn telefoons grote bacteriebronnen, maak regelmatig je hoesje schoon met een vochtig doekje met zeep. Zo verwijder je een groot deel van de bacteriën, die zo niet meer op je handen terecht kunnen komen.
Op zoek naar voedingssupplementen of vitamine en vitamines die je weerstand een extra steuntje in de rug geven? Op Drogist.nl vind je een groot online assortiment aan voedingssupplementen en vitamines. Je profiteert regelmatig van zeer scherpe aanbiedingen. Vandaag voor 20:00 besteld, is morgen in huis!