Je weerstand verbeteren, hoe doe je dat?

Je hebt het waarschijnlijk al gemerkt maar het wordt buiten weer wat kouder en donkerder. In de herfst en de winter zijn vaak veel mensen verkouden of  worden ziek, dit heeft meerdere oorzaken. Er zijn verschillende dingen die je kan doen voor een betere weerstand, maar wat is het nou eigenlijk?

 

Wat is je weerstand?

Eigenlijk is de weerstand een andere naam voor immuunsysteem en afweersysteem. Het immuunsysteem is eigenlijk ook weer een verzamelnaam voor lichaamseigen barrières, moleculen, organen en antistoffen die je beschermen tegen ongewenste indringers van buitenaf. Het verdedigt dus eigenlijk je lichaam tegen virussen, schimmels, gifstoffen, parasieten en bacteriën. Je lichaam verdedigt zich niet alleen tijdens de koude dagen tegen indringers, dit gebeurt meerdere keren per dag. Een aanval van een virus gaat dan ook bijna altijd goed, dat heb je dus aan je weerstand te danken! Een te lage weerstand merk je pas als het al te laat is, je bent dan bijvoorbeeld verkouden.

 

Hoe kan jij je weerstand verbeteren?

Met een gezonde levensstijl help je bepaalde onderdelen van je weerstand, zoals de barrières, optimaal te presteren. Barrières bestaan uit slijmvliezen en de huid, deze vormen samen een natuurlijke en fysieke grens tegen indringers. Huid en slijmvliezen worden versterkt door lichaamssappen en haartjes, dit vormt ook een extra beschermlaag. Voor een gezonde levensstijl zijn er een aantal dingen waar je op moet letten.

  • Zorg dat je voldoende voedingsvezels binnenkrijgt. Voedingsvezels zijn namelijk een belangrijk voedselbron voor microbiota/ de darmflora. Dit zijn lichaamseigen bacteriën die je beschermen tegen ongewenste stoffen. Voedingsvezels zitten vooral in groenten, fruit, peulvruchten en volkorenproducten.
  • Ook eiwitten zijn erg belangrijk voor je weerstand, ze zijn nodig voor het aanmaken van antistoffen en het transport tussen cellen. Per kilo lichaamsgewicht heb je ongeveer 0,8 gram eiwit nodig, ouderen, kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben meer eiwitten nodig.
  • Zorg dat je regelmatig sport en goed beweegt. Overdrijf het niet want als je veel energie aan het sporten besteed, besteed je lichaam minder energie aan je immuunsysteem. Hierdoor kan je weerstand dus tijdelijk zwakker worden en indringers doorlaten. Pak bijvoorbeeld een keer de fiets naar het werk of ga een rondje lopen of fietsen.
  • Slaap voldoende! Een goede nachtrust is erg belangrijk voor een goede weerstand. Als het niet lukt om ’s nachts voldoende te slapen, neem dat tussendoor een power nap. Op deze manier kan je lichaam goed uitrusten en ontspannen.
  • Ventileer je slaapkamer regelmatig. In je slaapkamer is het vaak lekker warm, dit vinden bacteriën erg fijn en blijven daarom aanwezig. Door regelmatig even je raam open te zetten en je kamer te luchten, wordt de kans op blijvende bacteriën kleiner. Ook geeft een doorgeluchte kamer een fris en schoon gevoel.
  • Hygiëne is erg belangrijk, was je wel vaak genoeg je handen? Op je handen kunnen heel veel bacteriën zitten, dit komt doordat je veel dingen aanraakt. Was altijd na het naar de wc gaan je handen, maar was sowieso regelmatig je handen en niet alleen als je van het toilet komt.
  • Zorg dat je genoeg vitamines binnenkrijgt, en dan specifiek vitamine C  en vitamine D. In de winter en herfst heeft je huid minder contact met de zon waardoor je minder vitamine D aanmaakt, vitamine D speelt een rol bij de instandhouding van de weerstand. Vitamine C is de bekendste weerstandvitamine. Het stimuleert de vorming van witte bloedcellen, deze zijn weer erg belangrijk voor je weerstand. Vitamine C en D krijg je binnen door voeding, maar kan worden aangevuld door het innemen van vitamines en multivitamines.
  • Vermijd stress en het drinken van alcohol, dit vergroot de kans dat een ziekteverwekker kan binnendringen. Als een ziekteverwekker binnendringt dan is de kans groot dat je binnenkort verkouden of ziek bent.

 

Twee Kleine en handige tips

Naast de hierboven opgenoemde punten hebben wij nog twee kleine maar handige tips.

 

Tip 1: Je hebt niet altijd een zakdoek bij de hand om in te niezen. Er wordt dan vaak geadviseerd om je hand voor te houden, maar met je hand verspreid je juist de bacteriën. Probeer de volgende keer in je ellenboog te niezen, misschien vind je het een beetje raar maar het is hygiënischer dan in je hand.

 

Tips 2: Maak tijdens het schoonmaken van je huis ook je deurknoppen schoon, de kans is groot dat je dit soms vergeet omdat je er simpelweg niet aan denkt. Naast deurknoppen zijn telefoons grote bacteriebronnen, maak regelmatig je hoesje schoon met een vochtig doekje met zeep. Zo verwijder je een groot deel van de bacteriën, die zo niet meer op je handen terecht kunnen komen.

 

Op zoek naar voedingssupplementen of vitamine en vitamines die je weerstand een extra steuntje in de rug geven? Op Drogist.nl vind je een groot online assortiment aan voedingssupplementen en vitamines. Je profiteert regelmatig van zeer scherpe aanbiedingen. Vandaag voor 20:00 besteld, is morgen in huis!

Terug naar overzicht

Mondkapjes verplicht in OV vanaf 1 juni

6 mei 2020 - Vanaf 1 juni gaat het openbaar vervoer weer volgens de normale dienstregeling rijden. Reizigers zijn dan wel verplicht op zijn minst een 'niet-medisch' mondkapje te dragen. Bronnen die betrokken zijn bij de besluitvorming over de coronamaatregelen bevestigen dat het kabinet dat vanavond zal bekendmaken. De ov-bedrijven drongen eerder al aan op...
Lees verder

Sloggi Zero Feel; de ultieme vrijheid voor vrouwen!

25 januari 2020 - Je kent het vast wel; knellende schouderbandjes, uitstekende beugels en wat dacht je van vervelende sluitingen die je met moeite open en dicht krijgt. We hebben het over de onmogelijkheden van de bh! Je ergert je dagelijks aan het knellende gevoel en keer op keer voel je de opluchting wanneer je je beha uittrekt. Alsof er haast geen fijner...
Lees verder

Ondergoed wassen? Lees hier onze tips

24 januari 2020 - Het klinkt super simpel, ondergoed wassen, je gooit alles in de wasmachine en kiest een heet programma. Prima, mits jij meerdere keren per jaar nieuw ondergoed wilt aanschaffen. Wij geven je graag enkele tips en handige weetjes waardoor jij voortaan niet je ondergoed zomaar de trommel in gooit.   Hoe was je het beste jouw ondergoed? Ten eerste...
Lees verder

Leuke kerst cadeautips!

10 december 2019 - Nog even wachten en dan is het weer kerst! Ook bij kerst geven steeds meer mensen cadeautjes aan elkaar. Al die cadeautjes onder de kerstboom zien er natuurlijk ook heel erg feestelijk en gezellig uit. De één trekt lootjes, de ander maakt er een spel van en weer een ander geeft mensen een onverwacht cadeautje. In alle gevallen is het vaak erg...
Lees verder

Wat is Black Friday nou eigenlijk?

19 november 2019 - Op vrijdag 29 november is het weer Black Friday! Je hoort de term steeds vaker in Nederland en je hebt vast wel eens verhalen gehoord uit Amerika. Veel mensen weten dat het met korting te maken heeft, maar daar blijft het dan ook bij. In de Verenigde Staten is Black Friday de dag na Thanksgiving, veel werknemers hebben op deze dag vrij. Black...
Lees verder

Vision Sun is klaar voor de zomer, maar ben jij dat ook? Tips!

19 juli 2019 - Eindelijk zijn daar weer de zonnige dagen waar we zolang op gewacht hebben! Maar zorg ervoor dat je goed voorbereid op pad gaat. Helaas smeren we met z’n allen nog veel te weinig zonnebrand in Nederland, we zijn in de veronderstelling dat het niet zo’n vaart loopt met zonnen in Nederland.. helaas is het tegendeel waar. Schadelijke effecten...
Lees verder

De processierups slaat toe, tips om de jeuk te bestrijden!

28 juni 2019 - Wat is een eikenprocessierups? Processierupsen zijn larven van nachtvlinders die overwinteren in eikenbomen. Daarom worden ze ook wel ‘eikenprocessierupsen’ genoemd. De nachtvlinders leggen eitjes in de boomtoppen, wanneer deze uitkomen vervellen de rupsen een aantal keren, waarna deze in grote groepen samenkomen in nesten op de stam van de...
Lees verder

Hoofdluis, wat weet jij er van?

21 september 2018 - Op het eerste gezicht zie je ze niet, maar je voelt ze wel. Een vervelende jeuk op het hoofd door een klein hardnekkig beestje. Je hebt last van hoofdluis. Ontzettend vervelend, en helaas op voornamelijk basisscholen een veelvoorkomend probleem. Je wilt er natuurlijk zo snel mogelijk van af, maar wat weet jij precies van hoofdluis? Na het lezen...
Lees verder

Waterwratjes; wat te doen?

7 september 2018 - Waterwratjes ontstaan door infectie van het ‘molluscum contagiosum virus’ wat behoort tot familie van het pokkenvirus. Het virus komt uit het vocht dat zich in de waterwratjes bevindt en kan makkelijk verspreid worden door kleine kinderen. Het afweersysteem van jonge kinderen is nog niet voldoende ontwikkeld, waardoor zij hier extra vatbaar...
Lees verder

Het product is toegevoegd aan uw winkelmandje.

Bestel nog voor om in aanmerking te komen voor gratis verzending.

Uw bestelling wordt gratis verzonden.