
Reizigersdiarree is een vorm van diarree die vooral veel voorkomt tijdens de vakantieperiode. Buikkrampen en een dunne ontlasting zijn het gevolg van het drinken of eten dat besmet is met slechte bacteriën. Des te tropischer en primitiever de vakantiebestemming en des te groter de kans op deze vorm van diarree.
Probioticum helpt de darmflora versterken
Vervelend natuurlijk en helemaal als je niet thuis bent. Gelukkig zijn er wel een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen om de kans op reizigersdiarree te verkleinen. Daarom wordt tegenwoordig aangeraden om zogenoemde probiotica te nemen zoals Aciforce Probioticum van A. Vogel. Deze helpt de darmflora te versterken en bevat maar meer dan 3 miljard goede bacteriën, hierdoor komt deze weer in balans.
Voorkom uitdroging ten gevolge van reizigersdiarree
Daarnaast is het te allen tijde belangrijk, met name voor jonge kinderen en ouderen om uitdroging als gevolg van diarree te voorkomen. Daarom is het altijd een goed idee om Oral Rehydration Salt mee te nemen oftewel CarePlus O.R.S . Deze zakjes gaan actief uitdroging tegen.
Middelen tegen reizigersdiarree
Natuurlijk kun je ook gebruik maken van loperamide deze werkzame stof zit in zelfzorgmiddelen zoals diacure en immodium. Let wel op dat dit niet langer dan twee dagen achtereen gebruikt mag worden. Het gebruik van middelen met loperamide kan ook de werking van de anticonceptiepil beïnvloeden, waardoor aangeraden wordt om naast de pil ook condooms te gebruiken. Wanneer er sprake is van ernstige koorts, veel overgeven of wanneer de diarree langer dan een paar dagen aanhoudt doe je er altijd verstandig om een (huis)arts te raadplegen.
Tips ter voorkoming van reizigersdiarree
- Zorgvuldig de handen wassen met water en zeep na ieder toiletbezoek en voor iedere maaltijd.
- Gebruik alleen gekookt of gezuiverd water
- Eet en drink geen ongekookte melk, ijsblokjes en schepijs. En pas ook op met ijsklontjes, deze zijn vaak gemaakt van leidingwater.
- Drink alleen producten uit fabrieksverpakking.
- Vermijd voedsel dat onvoldoende verhit is en pas vooral op met vlees, vis, kip en schaaldieren.