Cacao: de nummer 1 bron van antioxidanten!

Oorsprong van cacaopoeder

Chocolade wordt gemaakt van cacao bonen. Wanneer de bonen worden vermalen ontstaat er rauw cacaopoeder! Cacao bonen werden vroeger door de Maya’s en Azteken als geld gebruikt, in plaats van goud! Goud gebruikten ze voor andere doeleinden, maar niet als geld. Cacao werd door hen gezien als ‘heart blood’. Na onderzoeken kunnen we dit verklaren. Er zit namelijk veel magnesium in cacao poeder, wat goed is voor het hart!

 

Waarom cacaopoeder?

Waarom is cacaopoeder nou eigenlijk zo gezond? In tegenstelling tot chocolade is rauwe cacaopoeder ongeraffineerd. De poeder is puur en bevat dus geen suikers of melk. Wel bevat het een groot aantal vitamines, mineralen, vezels en essentiële vetzuren. Rauwe cacao wordt niet verhit in tegenstelling tot de chocolade die je in de winkel koopt. Die wordt wel verhit en door die verhitting verliest het veel voedingswaarde. Aan de chocolade die je in de winkels koopt is ook nog melk en suiker toegevoegd.

 

Antioxidanten in cacaopoeder

In cacaopoeder zit de hoogste concentratie antioxidanten van alle voedingsmiddelen die je kunt bedenken. Het is dus de nummer één bron van antioxidanten! Het aantal antioxidanten is zeven keer groter dan bewerkte chocola en het is meer dan acai-bessen, rode wijn, blauwe bessen en goji-bessen bij elkaar!

 

Magnesium

Heel veel mensen hebben een tekort aan magnesium. Dit mineraal wordt teruggevonden in cacao! Cacao heeft zelfs het hoogste gehalte aan magnesium van alle bekende voedingsmiddelen, ongeveer 131mg per 100g cacao. Magnesium ondersteunt het hart, vergroot de intelligentie, gaat menstruele krampen tegen, ontspant de spieren, verhoogt de lichamelijke flexibiliteit, zorgt voor de aanmaak van krachtige botten en het kan zelfs heel positief op je humeur werken! Dit betekent dat je dus eigenlijk gewoon blij wordt van het eten van rauwe cacao! 

 

IJzer

IJzer is een essentieel voedingsmineraal. Dit maakt onder andere deel uit van het zuurstof transporterende eiwit hemoglobine, dat ons bloed gezond houdt en bloedarmoede tegengaat. De hoeveelheid ijzer in cacao is 314% van de Amerikaanse Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) ijzer per portie van 28 gram.

 

Chroom

Chroom is een belangrijk element dat de bloedsuikerspiegel stabiel helpt te houden. Ook speelt dit een rol bij de verbranding van vetten en koolhydraten. Bijna 80% van de Amerikanen heeft hier een tekort aan. Gelukkig bevat cacaopoeder genoeg chroom om een gebrek aan dit element snel weg te werken! 

 

Mangaan

Cacao is een rijke bron van mangaan, een essentieel spoorelement. Mangaan werkt samen met ijzer om het bloed van zuurstof te voorzien. Ook is mangaan een onderdeel van een aantal enzymen en die dragen bij aan een goede vertering en de energiestofwisseling. 

 

Zink

Zink is belangrijk voor de opbouw van eiwitten en voor de bouw van weefsels. Zink vervult een belangrijke rol voor het immuunsysteem, de lever en de alvleesklier. Een andere bijdrage van zink is dat het zorgt voor sterkte spieren, botten, haar, huid en een goed geheugen. 

 

Koper

Koper is een natuurlijk onderdeel van het vitamine C-complex van planten, waaronder cacao. In het menselijk lichaam ondersteunt koper de aanmaak van gezond bloed en een sterke afweer. Een andere functie van koper is bijvoorbeeld dat het voor de zuurstoftoevoer naar de rode bloedcellen zorgt. Cacao is een goede bron van dit mineraal. 

 

Anandamide en fenylethylamine

Deze twee stoffen komen in een aardig grote hoeveelheid voor in rauwe cacao. Anandamide staat bekend als ‘het geluksstofje’, omdat het wordt geproduceerd als we ons gelukkig voelen. Cacao bevat enzymenremmers die er voor zorgen dat de anandamide langer in het lichaam kan worden bewaard. Dit zou dus betekenen dat wanneer je cacao eet, en dus deze stof binnen krijgt, je je langer goed en blij zal voelen!

 

Wanneer je verliefd bent heb je een apart maar leuk en fijn gevoel wat lastig is om te beschrijven, het stofje fenylethylamine geeft je dat gevoel! Ook zorgt dit stofje er voor dat je concentratievermogen en de mentale alertheid wordt vergroot.

 

Hoe gebruik je cacaopoeder?

Je kunt cacaopoeder op veel verschillende manieren toevoegen aan je voeding. Je kunt het bijvoorbeeld verwerken in je smoothie, yoghurt of toevoegen aan het broodbeleg. Strooi de poeder ook eens over je fruit! 

 

Tip! Er zijn ook rauwe stukjes cacao (nibs). Strooi deze over je toetje of trakteer jezelf op deze heerlijke chocoladebrokjes!

 

Rauwe cacao is dus erg goed voor je gezondheid en het heeft ontzettend veel voordelen, genoeg redenen dus om cacao te gaan gebruiken in je dagelijkse voeding! Bij Drogist.nl bestel je cacao poeder, cacao nibs en cacao bonen voordelig online!

 

Terug naar overzicht

Waterwratjes; wat te doen?

7 september 2018 - Waterwratjes ontstaan door infectie van het ‘molluscum contagiosum virus’ wat behoort tot familie van het pokkenvirus. Het virus komt uit het vocht dat zich in de waterwratjes bevindt en kan makkelijk verspreid worden door kleine kinderen. Het afweersysteem van jonge kinderen is nog niet voldoende ontwikkeld, waardoor zij hier extra vatbaar...
Lees verder

De gezondheidsvoordelen van Ginseng Coffee

31 augustus 2018 - Een bakje koffie, iets wat we dagelijks voorbij zien komen. Nederlanders drinken gemiddeld 2,4 kopjes koffie per dag, ofwel 876 bakjes per jaar. Dus waarom zou je niet kiezen voor een oploskoffie die ook nog eens gezondheidsvoordelen met zich mee brengt? De Ginseng Koffie van GMB  heeft dit! Wat is GMB Ginseng coffee? De GMB Ginseng Coffee is...
Lees verder

Het voorkomen en bestrijden van luizen; dat doe je zo!

24 augustus 2018 - De scholen zijn (deels) weer begonnen, en dat laten de luizen niet zomaar aan zich voorbij gaan! Deze vervelende beestjes kunnen niet alleen veel jeuk veroorzaken, ze zijn ook nog eens heel hardnekkig. Luizen komen het meest voor bij kinderen tussen de 4 en 12 jaar, waardoor op basisscholen vaak de nodige maatregelen getroffen worden. Luizen...
Lees verder

Handige tips bij (overmatig) zweten!

21 augustus 2018 - Zweten; we doen het allemaal, maar er zijn toch belangrijke factoren die meespelen en zweten/overmatig zweten kunnen veroorzaken. Zweten is een natuurlijk proces van ons lichaam, het zorgt er namelijk voor dat onze lichaamstempratuur op peil gehouden wordt. Door te zweten zorgt het lichaam ervoor dat je overtollige warmte kwijt raakt. Zweten...
Lees verder

Nieuw; New Care BIO Plant

17 augustus 2018 - Zoals wellicht reeds bekend is zijn wij altijd erg te spreken over de voedingssupplementen van New Care. Een mooi, oer-Hollands bedrijf wat kwalitatief hoogstaande producten levert én dat allemaal tegen een zeer schappelijke prijs. New Care is met een nieuw concept op de markt gekomen; New Care BIO Plant. Wij wisten er al een tijdje van af,...
Lees verder

Gebruik jij aftersun?

7 augustus 2018 - Na een dagje strand of een paar uurtjes op een terrasje kan je huid soms wat protest vertonen. Zeker tijdens deze heerlijk hete zomer van dit jaar! De blootstelling aan UV straling kan er voor zorgen dat je huid wat trekkerig en/of gloeiend aanvoelt en ook flink rood van kleur is. Ook al heb je jezelf goed ingesmeerd met zonnebrand, de zon is...
Lees verder

Het scheren van een gevoelige huid

31 juli 2018 - Heb je tijdens het scheren last van een trekkende huid, een branderig gevoel of krijg je snel wondjes? Je hebt hoogstwaarschijnlijk een gevoelige huid, wat duidt op onprettige bijkomstigheden tijdens het scheren. Hoe scheer jij comfortabel jouw gevoelige huid? Wij geven je graag enkele tips & tricks!    De beste scheerproducten Het kiezen...
Lees verder

Goed voor je cholesterol; rode gist rijst

24 juli 2018 - Rode gist rijst, wij zien het dagelijks voorbij komen. Het zou een positieve bijdrage leveren aan het cholesterolgehalte waardoor veel mensen er erg over te spreken zijn. Wij hebben de feitjes rondom rode gist rijst en een gezond cholesterol voor je uitgezocht!     Cholesterol, wat is dat? Om te beginnen starten we met de vraag; wat...
Lees verder

Hielkloven; hoe te voorkomen of te behandelen?

18 juli 2018 - Je huid is belangrijk voor het lichaam en daarnaast ook nog eens erg interessant. De huid dient namelijk als een soort schild. Het beschermt het lichaam tegen infecties, vuil en vele andere dingen die niet in het lichaam thuishoren. Wanneer de huid beschadigd raakt neemt de beschermende functie af, wat kan leiden tot bijvoorbeeld hielkloven....
Lees verder

Help! Zonneallergie, wat nu?

16 juli 2018 - In de zon liggen of lekker buiten zijn tijdens deze warme dagen, daar geniet iedereen wel van! Maar voor mensen die last hebben van zonneallergie is blootstelling aan de zon een stuk minder prettig. Daarom willen wij graag wat meer uitleg geven over hoe zonneallergie ontstaat en hoe je het kan herkennen. Ook hebben we een paar handige tips op...
Lees verder

Het product is toegevoegd aan uw winkelmandje.

Bestel nog voor om in aanmerking te komen voor gratis verzending.

Uw bestelling wordt gratis verzonden.