Na flink getafeld te hebben met kerst, kampen veel mensen door het vele eten met maagklachten zoals brandend maagzuur. Erg vervelend en je bent zeker niet de enige. Maar liefst één op de vijf nederlanders heeft hier last van. Dit kan gepaard gaan met een pijnlijk/onaangenaam gevoel in de maag en/of slokdarm: Brandend maagzuur.
Oorzaak van brandend maagzuur
Maagzuur is een aggresieve vloeistof die ervoor zorgt dat het voedsel snel en doeltreffend wordt verteert. Je maag heeft een dikke slijmlaag als bescherming, je slokdarm heeft die laag niet, deze is dus kwetsbaar voor maagzuur.
Normaal gesproken is de overgang tussen de slokdarm en je maag afgesloten, de afsluiting gaat open om een hap voedsel naar de maag door te laten en gaat dan weer dicht zodat er geen zuur terug kan stromen. Soms werkt die afsluiting niet zo goed dan kan er dus zuur uit de maag in de slokdarm terecht komen. Dit geeft een branderig gevoel. De slokdarm kan op een gegeven moment ook geïrriteerd of onstoken raken van het maagzuur.
Klachten bij brandend maagzuur
Veel mensen hebben last van maagzuur de klachten kunnen verschillen. Bij milde klachten is er vaak alleen een onaangenaam gevoel of pijn in de maag. Bij het terugvloeien van brandend maagzuur kun je dit voelen op de borst en soms ook in de keel.
De volgende klachten komen ook vaak voor:
- Je kunt ook last hebben van maagpijn, hevige en stekende pijn in de bovenbuik. Dit kan het gevolg zijn van een beschadiging aan het beschermend slijmvlies van de maagwand.
- Misselijkheid en/of een opgeblazen gevoel kan je krijgen door veel, snel of te vet eten. De maag moet dan erg hard werken en daardoor kan je een misselijk of opgeblazen gevoel krijgen. Het veranderen van de eetgewoontes kan hier al wat aan doen.
- Last van oprispingen. Als er wat zure maaginhoud naar boven komt, dit komt doordat je wat lucht inslikt tijdens het eten.
Hoe kun je brandend maagzuur voorkomen?
Er zijn verschillende manieren om brandend maagzuur te voorkomen zoals rekening houden met wat je eet.
Bepaald voedsel kan de sluitspier tussen je maag en slokdarm nadelig beïnvloeden. Dit kan chocolade,alcohol, tabak, koolzuurhoudende drank, koffie of scherp gekruid eten zijn. Sommige mensen kunnen ook klachten krijgen door andere prikkelende stoffen zoals sinaasappelen en andere citrusvruchten. Ook vet eten kan brandend maagzuur veroorzaken. Het terugvloeien van een kleine hoeveelheid van de zure maaginhoud naar de slokdarm en soms ook naar de keel is heel normaal, meestal gaat het dan om een oprisping of een boertje.
Tips ter voorkoming van brandend maagzuur
- Eet rustig en kauw alles goed door.
- Eet niet te vet en neem kleine porties.
- Niet gaan liggen na een maaltijd, het maagzuur stroomt dan gemakkelijker terug naar de slokdarm.
- Niet vlak voor het slapen gaan nog wat gaan eten.
- Roken verslapt de afsluiting tussen de slokdarm en de maag.
- Eet vezelrijk voedsel zoals: groenten, fruit, volkorenbrood etc. Dit is goed voor de stoelgang.
- Drink genoeg water, 2 liter per dag.
Producten tegen Brandend maagzuur
Afhankelijk van de ernst en oorzaak van de klachten kunnen er verschillende geneesmiddelen worden toegepast. Als dit niet (voldoende) helpt of de klachten blijven aanhouden doe je er altijd verstandig aan om een (huis)arts te raadplegen.
Steigerwald Iberogast
Dit is een geneesmiddel gebaseerd op natuurlijke ingredienten. Het helpt bij maagklachten zoals maagpijn, maagzuur en een opgeblazen gevoel. Het ondersteunt een gezonde maag- en darmfunctie. Het kan tevens gebruikt worden bij klachten zoals misselijkheid.
Rennie Kauwtabletten
Deze kauwtabletten zorgen ervoor dat overtollig maagzuur snel en effectief wordt omgezet in water en andere lichaamseigen stoffen zodat het vervelende gevoel verdwijnt en je maag weer in balans is. Ze zijn suikervrij dus ook geschikt voor diabetici.
Losecosan 20
Met Losecosan 20 ben je 24 uur beschermt tegen brandend maagzuur en oprispingen. Zodat je zowel overdag en s'nachts geen last hebt van je maag. Het remt de overtollige producie van je maagzuur.