• Grootste assortiment
 • Gratis verzending vanaf € 20 in  
MenuMenu Sluiten

Alles over vitamines!

Iedereen heeft vitamines en mineralen nodig voor een goede gezondheid en een normale groei en ontwikkeling. Maar wat zijn vitamines nou precies en hoe zorg je er voor dat je er genoeg binnen krijgt op een dag? Wij vertellen je er alles over in dit blogbericht.

 

Wat zijn vitamines en mineralen?

Vitamines en mineralen zijn stoffen die in kleine hoeveelheiden voorkomen in je eten en drinken. Deze stoffen zijn onmisbaar voor een goede gezondheid, de normale groei en je ontwikkeling.

 

Behalve vitamine D kan het lichaam zelf geen vitamines aanmaken. Vitamine D krijg je binnen door het zonlicht, maar dit is geen grote hoeveelheid is dus ook niet voor iedereen genoeg. 

 

Soorten vitamines

Er zijn 13 stoffen met de naam vitamine. Deze hebben we voor je op een rijtje gezet:

 

Vitamine A: Deze vitamine is belangrijk voor verschillende processen, bijvoorbeeld het gezichtsvermogen, een gezonde huid, de vorming van bloedvaten en slijmvliezen en ook speelt deze vitamine een grote rol bij het verbeteren van de weerstand.

 

Vitamine C: Deze vitamine verhoogt de weerstand, helpt bij het behouden van steunweefsel, botten, tanden en bloedvaten en bevordert de opname van het mineraal ijzer.

 

Vitamine D: Vitamine D zorgt voor sterke tanden en botten. Vitamine D bevordert de opname van calcium en fosfor uit je voeding. Verder helpt vitamine D ook mee aan een goede weerstand.

 

Vitamine E: Deze vitamine versterkt het afweersysteem en dit is een belangrijke anti-oxidant. Vitamine E lijkt de kans op hart- en vaatziekten, prostaatkanker en Alzheimer te verkleinen. Het slikken van vitamine E wordt vaak aangeraden als middel tegen veroudering.

 

Vitamine K: Vitamine K helpt bij bloedstolling en bij de aanmaak van botweefsel.

 

Vitamine B1: Vitamine B1, of ook wel thiamine, zorgt ervoor dat koolhydraten uit het voedsel worden verbrand en dat zorgt er voor dat je meer energie krijgt. Mensen die heel actief zijn en dus heel veel energie verbruiken, hebben een grotere behoefte aan deze vitamine.

 

Vitamine B2: Deze vitamine helpt met het gezond houden van huid en haar, heeft een positief effect op de spijsvertering en het zenuwstelsel, maar het beschermt de ogen ook tegen de schadelijke invloeden van het zonlicht.

 

Vitamine B3: Deze vitamine is goed voor de werking van het zenuwstelsel en het bevorderen van de energieproductie.

 

Vitamine B5: Vitamine B5 is nodig voor het herstel van onze weefsels. Ook helpt deze vitamine bij de opbouw en afbraak van eiwitten, vetten en koolhydraten.

 

Vitamine B6: Vitamine B6 helpt mee aan de vorming van rode bloedcellen, de opbouw van DNA, de opbouw en afbraak van eiwitten en aan de goede werking van het zenuwstelsel.

 

Vitamine B8: Vitamine B12 wordt ook wel biotine genoemd. Deze vitamine is net als vitamine B2 goed voor de ontwikkeling van huid en haar.

 

Vitamine B11: Vitamine B11 wordt ook wel foliumzuur genoemd. Deze staat vooral bekend van zijn werking wanneer je zwanger wilt worden. Het verkleint de kans op een miskraam of een aangeboren afwijking. Verder is deze vitamine goed voor de opbouw van het DNA, de opbouw en afbraak van eiwitten, het verkleinen van de kans op hart- en vaatziekten, en het werkt ter voorkoming van osteoporose (botontkalking). Het wordt dus aangeraden voor oudere mensen om vitamine D te slikken.

 

Vitamine B12: Vitamine B12 helpt bij de opbouw en afbraak van eiwitten, de aanmaak van rode bloedcellen, en zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel. 

 

Extra vitamines

Een aantal groepen krijgen niet genoeg vitamines binnen via het eten en drinken. Voor die mensen is het verstandig om extra vitamines te slikken. Hieronder hebben we de groepen op een rijtje gezet met daarbij de behorende vitamine die geadviseerd wordt.

 • Baby’s tot drie maanden: Vitamine K
 • Kinderen tot 4 jaar: Vitamine D
 • Vrouwen die zwanger willen worden: Vitamine B11 (Foliumzuur)
 • Zwangere vrouwen: Vitamine B11 (Foliumzuur) en Vitamine D
 • Ouderen: Vrouwen boven de 50 jaar, en mannen boven de 70 jaar: Vitamine D
 • Mensen met een donkere huid en mensen die weinig buiten komen: Vitamine D
 • Mensen die weinig of eenzijdig eten: Vitamine B11 (Foliumzuur)
 • Veganisten: Vitamine B12 en Vitamine D
 • Rokers: Vitamine C
 • Mensen die extreem afvallen: Alle vitamines
 • Ouderen met maaginfectie of die maagzuurremmers gebruiken: Vitamine B12

Wanneer jij je in één van deze groepen bevind, is het dus verstandig om extra vitamines te slikken. Het merk Roter heeft vooral veel verschillende producten met vitamine C. De merken Davitamon en Dagravit bijvoorbeeld, bieden je alle bovengenoemde vitamines! Kijk dus op Drogist.nl en zoek het product wat het beste bij jou past! Je bestelt deze producten voordelig online.  

 

Terug naar overzicht

Mondkapjes verplicht in OV vanaf 1 juni

6 mei 2020 - Vanaf 1 juni gaat het openbaar vervoer weer volgens de normale dienstregeling rijden. Reizigers zijn dan wel verplicht op zijn minst een 'niet-medisch' mondkapje te dragen. Bronnen die betrokken zijn bij de besluitvorming over de coronamaatregelen bevestigen dat het kabinet dat vanavond zal bekendmaken. De ov-bedrijven drongen eerder al aan op...
Lees verder

Middeltje van drogist kan coronapatiënten mogelijk behoeden voor ic-opname

2 mei 2020 - Peter van der Voort, hoofd ic van het UMCG, beweert dat het voedingssupplement resveratrol - dat verkrijgbaar is bij de drogisterij - coronapatiënten mogelijk kan behoeden voor een gang naar de ic. Dat zei hij vrijdagavond 01 mei 2020 in Jinek, waar de hij de nieuwste bevindingen van zijn onderzoek deelde. Verhoogde hoeveelheid leptineVan der...
Lees verder

Sloggi Zero Feel; de ultieme vrijheid voor vrouwen!

25 januari 2020 - Je kent het vast wel; knellende schouderbandjes, uitstekende beugels en wat dacht je van vervelende sluitingen die je met moeite open en dicht krijgt. We hebben het over de onmogelijkheden van de bh! Je ergert je dagelijks aan het knellende gevoel en keer op keer voel je de opluchting wanneer je je beha uittrekt. Alsof er haast geen fijner...
Lees verder

Ondergoed wassen? Lees hier onze tips

24 januari 2020 - Het klinkt super simpel, ondergoed wassen, je gooit alles in de wasmachine en kiest een heet programma. Prima, mits jij meerdere keren per jaar nieuw ondergoed wilt aanschaffen. Wij geven je graag enkele tips en handige weetjes waardoor jij voortaan niet je ondergoed zomaar de trommel in gooit.   Hoe was je het beste jouw ondergoed? Ten eerste...
Lees verder

Leuke kerst cadeautips!

10 december 2019 - Nog even wachten en dan is het weer kerst! Ook bij kerst geven steeds meer mensen cadeautjes aan elkaar. Al die cadeautjes onder de kerstboom zien er natuurlijk ook heel erg feestelijk en gezellig uit. De één trekt lootjes, de ander maakt er een spel van en weer een ander geeft mensen een onverwacht cadeautje. In alle gevallen is het vaak erg...
Lees verder

Wat is Black Friday nou eigenlijk?

19 november 2019 - Op vrijdag 29 november is het weer Black Friday! Je hoort de term steeds vaker in Nederland en je hebt vast wel eens verhalen gehoord uit Amerika. Veel mensen weten dat het met korting te maken heeft, maar daar blijft het dan ook bij. In de Verenigde Staten is Black Friday de dag na Thanksgiving, veel werknemers hebben op deze dag vrij. Black...
Lees verder

Je weerstand verbeteren, hoe doe je dat?

26 oktober 2019 - Je hebt het waarschijnlijk al gemerkt maar het wordt buiten weer wat kouder en donkerder. In de herfst en de winter zijn vaak veel mensen verkouden of  worden ziek, dit heeft meerdere oorzaken. Er zijn verschillende dingen die je kan doen voor een betere weerstand, maar wat is het nou eigenlijk?   Wat is je weerstand? Eigenlijk is de...
Lees verder

Vision Sun is klaar voor de zomer, maar ben jij dat ook? Tips!

19 juli 2019 - Eindelijk zijn daar weer de zonnige dagen waar we zolang op gewacht hebben! Maar zorg ervoor dat je goed voorbereid op pad gaat. Helaas smeren we met z’n allen nog veel te weinig zonnebrand in Nederland, we zijn in de veronderstelling dat het niet zo’n vaart loopt met zonnen in Nederland.. helaas is het tegendeel waar. Schadelijke effecten...
Lees verder

De processierups slaat toe, tips om de jeuk te bestrijden!

28 juni 2019 - Wat is een eikenprocessierups? Processierupsen zijn larven van nachtvlinders die overwinteren in eikenbomen. Daarom worden ze ook wel ‘eikenprocessierupsen’ genoemd. De nachtvlinders leggen eitjes in de boomtoppen, wanneer deze uitkomen vervellen de rupsen een aantal keren, waarna deze in grote groepen samenkomen in nesten op de stam van de...
Lees verder

Hoofdluis, wat weet jij er van?

21 september 2018 - Op het eerste gezicht zie je ze niet, maar je voelt ze wel. Een vervelende jeuk op het hoofd door een klein hardnekkig beestje. Je hebt last van hoofdluis. Ontzettend vervelend, en helaas op voornamelijk basisscholen een veelvoorkomend probleem. Je wilt er natuurlijk zo snel mogelijk van af, maar wat weet jij precies van hoofdluis? Na het lezen...
Lees verder

Het product is toegevoegd aan uw winkelmandje.

Bestel nog voor om in aanmerking te komen voor gratis verzending.

Uw bestelling wordt gratis verzonden.