Alles over vitamines!

Iedereen heeft vitamines en mineralen nodig voor een goede gezondheid en een normale groei en ontwikkeling. Maar wat zijn vitamines nou precies en hoe zorg je er voor dat je er genoeg binnen krijgt op een dag? Wij vertellen je er alles over in dit blogbericht.

 

Wat zijn vitamines en mineralen?

Vitamines en mineralen zijn stoffen die in kleine hoeveelheiden voorkomen in je eten en drinken. Deze stoffen zijn onmisbaar voor een goede gezondheid, de normale groei en je ontwikkeling.

 

Behalve vitamine D kan het lichaam zelf geen vitamines aanmaken. Vitamine D krijg je binnen door het zonlicht, maar dit is geen grote hoeveelheid is dus ook niet voor iedereen genoeg. 

 

Soorten vitamines

Er zijn 13 stoffen met de naam vitamine. Deze hebben we voor je op een rijtje gezet:

 

Vitamine A: Deze vitamine is belangrijk voor verschillende processen, bijvoorbeeld het gezichtsvermogen, een gezonde huid, de vorming van bloedvaten en slijmvliezen en ook speelt deze vitamine een grote rol bij het verbeteren van de weerstand.

 

Vitamine C: Deze vitamine verhoogt de weerstand, helpt bij het behouden van steunweefsel, botten, tanden en bloedvaten en bevordert de opname van het mineraal ijzer.

 

Vitamine D: Vitamine D zorgt voor sterke tanden en botten. Vitamine D bevordert de opname van calcium en fosfor uit je voeding. Verder helpt vitamine D ook mee aan een goede weerstand.

 

Vitamine E: Deze vitamine versterkt het afweersysteem en dit is een belangrijke anti-oxidant. Vitamine E lijkt de kans op hart- en vaatziekten, prostaatkanker en Alzheimer te verkleinen. Het slikken van vitamine E wordt vaak aangeraden als middel tegen veroudering.

 

Vitamine K: Vitamine K helpt bij bloedstolling en bij de aanmaak van botweefsel.

 

Vitamine B1: Vitamine B1, of ook wel thiamine, zorgt ervoor dat koolhydraten uit het voedsel worden verbrand en dat zorgt er voor dat je meer energie krijgt. Mensen die heel actief zijn en dus heel veel energie verbruiken, hebben een grotere behoefte aan deze vitamine.

 

Vitamine B2: Deze vitamine helpt met het gezond houden van huid en haar, heeft een positief effect op de spijsvertering en het zenuwstelsel, maar het beschermt de ogen ook tegen de schadelijke invloeden van het zonlicht.

 

Vitamine B3: Deze vitamine is goed voor de werking van het zenuwstelsel en het bevorderen van de energieproductie.

 

Vitamine B5: Vitamine B5 is nodig voor het herstel van onze weefsels. Ook helpt deze vitamine bij de opbouw en afbraak van eiwitten, vetten en koolhydraten.

 

Vitamine B6: Vitamine B6 helpt mee aan de vorming van rode bloedcellen, de opbouw van DNA, de opbouw en afbraak van eiwitten en aan de goede werking van het zenuwstelsel.

 

Vitamine B8: Vitamine B12 wordt ook wel biotine genoemd. Deze vitamine is net als vitamine B2 goed voor de ontwikkeling van huid en haar.

 

Vitamine B11: Vitamine B11 wordt ook wel foliumzuur genoemd. Deze staat vooral bekend van zijn werking wanneer je zwanger wilt worden. Het verkleint de kans op een miskraam of een aangeboren afwijking. Verder is deze vitamine goed voor de opbouw van het DNA, de opbouw en afbraak van eiwitten, het verkleinen van de kans op hart- en vaatziekten, en het werkt ter voorkoming van osteoporose (botontkalking). Het wordt dus aangeraden voor oudere mensen om vitamine D te slikken.

 

Vitamine B12: Vitamine B12 helpt bij de opbouw en afbraak van eiwitten, de aanmaak van rode bloedcellen, en zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel. 

 

Extra vitamines

Een aantal groepen krijgen niet genoeg vitamines binnen via het eten en drinken. Voor die mensen is het verstandig om extra vitamines te slikken. Hieronder hebben we de groepen op een rijtje gezet met daarbij de behorende vitamine die geadviseerd wordt.

 • Baby’s tot drie maanden: Vitamine K
 • Kinderen tot 4 jaar: Vitamine D
 • Vrouwen die zwanger willen worden: Vitamine B11 (Foliumzuur)
 • Zwangere vrouwen: Vitamine B11 (Foliumzuur) en Vitamine D
 • Ouderen: Vrouwen boven de 50 jaar, en mannen boven de 70 jaar: Vitamine D
 • Mensen met een donkere huid en mensen die weinig buiten komen: Vitamine D
 • Mensen die weinig of eenzijdig eten: Vitamine B11 (Foliumzuur)
 • Veganisten: Vitamine B12 en Vitamine D
 • Rokers: Vitamine C
 • Mensen die extreem afvallen: Alle vitamines
 • Ouderen met maaginfectie of die maagzuurremmers gebruiken: Vitamine B12

Wanneer jij je in één van deze groepen bevind, is het dus verstandig om extra vitamines te slikken. Het merk Roter heeft vooral veel verschillende producten met vitamine C. De merken Davitamon en Dagravit bijvoorbeeld, bieden je alle bovengenoemde vitamines! Kijk dus op Drogist.nl en zoek het product wat het beste bij jou past! Je bestelt deze producten voordelig online.  

 

Terug naar overzicht

Wat is Black Friday nou eigenlijk?

19 november 2019 - Op vrijdag 29 november is het weer Black Friday! Je hoort de term steeds vaker in Nederland en je hebt vast wel eens verhalen gehoord uit Amerika. Veel mensen weten dat het met korting te maken heeft, maar daar blijft het dan ook bij. In de Verenigde Staten is Black Friday de dag na Thanksgiving, veel werknemers hebben op deze dag vrij. Black...
Lees verder

Je weerstand verbeteren, hoe doe je dat?

26 oktober 2019 - Je hebt het waarschijnlijk al gemerkt maar het wordt buiten weer wat kouder en donkerder. In de herfst en de winter zijn vaak veel mensen verkouden of  worden ziek, dit heeft meerdere oorzaken. Er zijn verschillende dingen die je kan doen voor een betere weerstand, maar wat is het nou eigenlijk?   Wat is je weerstand? Eigenlijk is de...
Lees verder

Vision Sun is klaar voor de zomer, maar ben jij dat ook? Tips!

19 juli 2019 - Eindelijk zijn daar weer de zonnige dagen waar we zolang op gewacht hebben! Maar zorg ervoor dat je goed voorbereid op pad gaat. Helaas smeren we met z’n allen nog veel te weinig zonnebrand in Nederland, we zijn in de veronderstelling dat het niet zo’n vaart loopt met zonnen in Nederland.. helaas is het tegendeel waar. Schadelijke effecten...
Lees verder

De processierups slaat toe, tips om de jeuk te bestrijden!

28 juni 2019 - Wat is een eikenprocessierups? Processierupsen zijn larven van nachtvlinders die overwinteren in eikenbomen. Daarom worden ze ook wel ‘eikenprocessierupsen’ genoemd. De nachtvlinders leggen eitjes in de boomtoppen, wanneer deze uitkomen vervellen de rupsen een aantal keren, waarna deze in grote groepen samenkomen in nesten op de stam van de...
Lees verder

Hoofdluis, wat weet jij er van?

21 september 2018 - Op het eerste gezicht zie je ze niet, maar je voelt ze wel. Een vervelende jeuk op het hoofd door een klein hardnekkig beestje. Je hebt last van hoofdluis. Ontzettend vervelend, en helaas op voornamelijk basisscholen een veelvoorkomend probleem. Je wilt er natuurlijk zo snel mogelijk van af, maar wat weet jij precies van hoofdluis? Na het lezen...
Lees verder

Waterwratjes; wat te doen?

7 september 2018 - Waterwratjes ontstaan door infectie van het ‘molluscum contagiosum virus’ wat behoort tot familie van het pokkenvirus. Het virus komt uit het vocht dat zich in de waterwratjes bevindt en kan makkelijk verspreid worden door kleine kinderen. Het afweersysteem van jonge kinderen is nog niet voldoende ontwikkeld, waardoor zij hier extra vatbaar...
Lees verder

De gezondheidsvoordelen van Ginseng Coffee

31 augustus 2018 - Een bakje koffie, iets wat we dagelijks voorbij zien komen. Nederlanders drinken gemiddeld 2,4 kopjes koffie per dag, ofwel 876 bakjes per jaar. Dus waarom zou je niet kiezen voor een oploskoffie die ook nog eens gezondheidsvoordelen met zich mee brengt? De Ginseng Koffie van GMB  heeft dit! Wat is GMB Ginseng coffee? De GMB Ginseng Coffee is...
Lees verder

Het voorkomen en bestrijden van luizen; dat doe je zo!

24 augustus 2018 - De scholen zijn (deels) weer begonnen, en dat laten de luizen niet zomaar aan zich voorbij gaan! Deze vervelende beestjes kunnen niet alleen veel jeuk veroorzaken, ze zijn ook nog eens heel hardnekkig. Luizen komen het meest voor bij kinderen tussen de 4 en 12 jaar, waardoor op basisscholen vaak de nodige maatregelen getroffen worden. Luizen...
Lees verder

Handige tips bij (overmatig) zweten!

21 augustus 2018 - Zweten; we doen het allemaal, maar er zijn toch belangrijke factoren die meespelen en zweten/overmatig zweten kunnen veroorzaken. Zweten is een natuurlijk proces van ons lichaam, het zorgt er namelijk voor dat onze lichaamstempratuur op peil gehouden wordt. Door te zweten zorgt het lichaam ervoor dat je overtollige warmte kwijt raakt. Zweten...
Lees verder

Nieuw; New Care BIO Plant

17 augustus 2018 - Zoals wellicht reeds bekend is zijn wij altijd erg te spreken over de voedingssupplementen van New Care. Een mooi, oer-Hollands bedrijf wat kwalitatief hoogstaande producten levert én dat allemaal tegen een zeer schappelijke prijs. New Care is met een nieuw concept op de markt gekomen; New Care BIO Plant. Wij wisten er al een tijdje van af,...
Lees verder

Het product is toegevoegd aan uw winkelmandje.

Bestel nog voor om in aanmerking te komen voor gratis verzending.

Uw bestelling wordt gratis verzonden.